Govorjeni Buzz on menopavzi

Menopavza je obdobje v življenju ženske, ki za nekatere nastopi prej, za druge pa kasneje. Pri večjem delu žensk pride po 40. letu, vendar nekateri pravijo, da danes na žensko telo opazno vplivajo hormoni iz hrane, tako da lahko pri nekaterih pride že prej. V tem času se v ženskem telesu dogaja kar nekaj sprememb, ki se kažejo tako na zunaj kot tudi navznoter.
Dejstvo, da sta menopavza in forum med najpogosteje iskanimi besedami v iskalniku Google prikazuje, da je žensko zorenje tudi v dobi, ko direktive določa predvsem lepota, še kako pomembno. Razprave o tej pereči temi se lahko najde na številnih forumih na medmrežju, ženske (in presenetljivo tudi moški) pa se med drugim zanimajo kako sta povezani menopavza in nosečnost, pa tudi o simptomih in znakih obeh.
Nosečnost je obdobje v katerem poteka obilo sprememb, sploh tistih, ki zadevajo hormonsko stabilnost: vročinski oblivi, slabost, otekanje, depresija, budnost, urinarna inkontinenca, motnje razpoloženja, nagla jeza, jokavost, emocionalnost, boleče oprsje, prirast teže in prenehanje menstruacije. Simptomi nosečnosti in menopavze so si torej neznansko podobni, ampak so prej rekli, da lahko med njimi razlikujemo s pomočjo let: če znake občutiš med 20. in 40. letom, gre najverjetneje za nosečnost, če pa simptome občutiš po 40. letu, je pri tebi najverjetneje napočila menopavza. Dandanes vemo, da to ne drži, saj lahko nekatere ženske v menopavzo pridejo že pred 30. letom starosti! Za prepoznavo bolezni je zato najbolje opraviti test menopavze (lahko pa seveda tudi test nosečnosti), ki izmeri zmanjšanje hormonov v telesu, s tem pa tudi začetek v to pomembno ero.
Simptomi menopavze so precej podobni znakom nosečnosti: trma, porast teže, pri nekaterih zmanjšanje teže, nenehna nejevolja in jokavost, spreminjanje razpoloženja, uhajanje urina, mrazenje ali prekomerno potenje, težave s spanjem, konec menstruacije, občasne krvavitve iz vagine, suha vagina, tesnoba, sitnost, izmučenost, pomanjkanje spolne sle, bolečine v dojkah in drugi znaki. Eden izmed znakov menopavze, ki ga v zadnjem času ugotavljajo ženske, so občutljive prsi. Slednje se kot znak sicer najpogosteje kažejo v nosečnosti, vendar pa zadnje čase opažajo povečanje tudi v času menopavze. občutljive prsi se najlažje omili s hladilnimi masažami, ki morajo biti nežne, saj se lahko drugače bolečina v dojki še razširi. Nekatere govorijo, da pomagajo tudi hladni obkladki in mazila ter celo hladni zeljni listi.
Mena, kot z drugo besedo velikokrat rečemo menopavzi, je za žensko zelo stresno in stresno življenjsko obdobje. Slednje velikokrat občutijo še zlasti moški, ki so v stiku z njimi in ni tako redko, da ženskam v tem času pravijo kar »harpije«. Četudi je ta oznaka malenkost krivična, razlogi zanje vsekakor niso izviti iz trte, saj se v telesu žensk v tem času dogaja ogromno sprememb, da bi bilo preprosto osupljivo, če se te ne bi kazale tudi na zunaj. Resda ni glavni znak, a kljub temu zelo pomemben, je tudi depresija. Do menopavza nje velikokrat pride zaradi neravnovesja hormonov v telesu, ki povzročijo nabiranje odvečnih kilogramov, slabo počutje, izpadanje las ter motnje razpoloženja, kar posledično pripelje do nezadovoljstva s svojo fizično podobo, posledično pa tudi do poslabšanja psihične.
V klimakteriju je nabiranje odvečnih kilogramov eden izmed glavnih spremljevalcev, ki preganjajo ženske. Odvečna teža, ki se navadno nabira zlasti na trebuhu, potem prispeva k boleznim srca in ožilja, zato je izredno pomembno, da se v tem času prehranjujemo kar se da zdravo. Kot vedno je pomembno, da je hrana uravnotežena: več obrokov na dan, čimveč vlaknin in beljakovin ter zelenjave in čim manj ogljikovih hidratov in škrobnih živil. V enaki meri je pomembno, da iz prehrane izbrišemo sladkorje: sladkor, med, kosmiče, slaščice, zelo sladko sadje, npr. lubenice, ananas, melone in grozdje ter ostalo preveč zrelo sadje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *